beroemde auteurs waarin genre het langst leven?

Antwoord: Non-fictie

In 2004, Dr. James Kaufman van de California State University heeft een interessante analyse niemand vóór hem had toegezegd. Hij stelde een lijst van bijna 2.000 beroemde auteurs van over de hele wereld en vervolgens cross-geïndexeerde hun primaire genre tegen hun leeftijd van de dood van een levensverwachting tafel op basis van hun genre te genereren.

Wat hij geleerd van de oefening moet niet als een schok voor iedereen met een meer dan passerende vertrouwdheid met het persoonlijke leven van beroemde auteurs. Auteurs beroemd gemaakt om hun non-fictie werken hadden een gemiddelde levensverwachting van 68 jaar, de langste van elk genre. Romanschrijvers gemiddeld 66 jaar. Toneelschrijvers gemiddeld 63 jaar. Dichters, aan de andere kant, slechts gemiddeld 62 jaar en een van de meest opvallende, levend lang genoeg om pensioenuitkeringen te verzamelen was zeldzaam.

Twee primaire factoren, aldus Kaufman, spelen in waarom de levensverwachting lager onder dichters. Eerst was er een hogere incidentie van geestelijke gezondheidsproblemen bij de beroemde dichters in zijn steekproef dan bij de andere genres (vooral onder vrouwelijke dichters). Ten tweede, dichters meestal zeer productief in hun vroege jaren te zijn en krijgen roem eerder dan schrijvers in andere genres. Terwijl een jonge romanschrijver die nog niet heeft bereikt roem zou kunnen sterven onopgemerkt, jonge dichters hebben vaak al hun best bekende stukken in hun twintiger jaren geschreven (en als gevolg daarvan hun vroege overlijden piekt de levensverwachting resultaten van bekende dichters).

 UNE’s.