hdr formaat oorlogen: wat is het verschil tussen hdr10 en dolby visie?

Maak je klaar voor een ander formaat oorlog! Het volgende grote ding in tv is HDR. Maar “HDR” is niet zomaar een simpele feature-zijn er twee verschillende, onverenigbare HDR-normen. Dat betekent dat niet alle HDR-video’s en games zal werken met elke TV.

HDR staat voor “high dynamic range.” Als het gaat om tv’s, HDR geeft de mogelijkheid om een ​​veel breder scala van kleuren weer te geven op een TV-scherm. Dit geldt ook voor veel helderwit en veel donkerder zwarten. Het is een poging om die meer trouw aan het leven in de echte wereld, zijn er een veel breder scala aan kleuren, diepe zwarttinten en helder wit dan we op dit moment kunnen worden weergegeven op een televisie.

HDR is een extra functie op veel nieuwe tv’s die nu al ondersteunen 4K-resolutie. Het belooft een merkbare verbetering van de beeldkwaliteit dan “quantum dot” en gimmicks zoals gebogen displays te brengen.

Helaas, het is niet zo eenvoudig als zeggen een TV ondersteunt “HDR”. Er zijn twee verschillende standaarden. Sommige tv’s en streaming diensten slechts één standaard te ondersteunen of de andere, terwijl sommige steun beide. Als je ziet dat een tv, video, of spel ondersteunt HDR, moet je om te controleren of het daadwerkelijk ondersteunt de HDR-standaard u wilt-net als de Blu-ray vs HD-DVD-formaat oorlogen van weleer.

Er zijn twee concurrerende formaten nu: HDR10 en Dolby Vision.

HDR10 is een open standaard in de industrie. Het heeft een vreemde, moeilijk te onthouden naam. Daarom zal je waarschijnlijk niet “HDR10 ‘zien genoteerd op vele specificatiebladen of dozen. De TV zal gewoon zeggen het ondersteunt “HDR” en u zult moeten aannemen ondersteunt HDR10 content.

Deze norm is de toekomst nu. Het merendeel van de HDR-enabled inhoud die er nu in HDR10 formaat, en de meeste tv’s ondersteunen HDR10. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het open karakter, wat betekent content creators kan gebruiken zonder te betalen licentiekosten.

Dolby Vision is een eigen HDR standaard gemaakt door Dolby. Het belooft een stap boven HDR10 inhoud.

Op papier, de voordelen zijn duidelijk. Dolby Vision ondersteunt tot 10.000 neten (een eenheid van helderheid), met de huidige doelstelling van 4.000 neten. HDR10 maxes uit op 1.000 neten. Dat klinkt mooi, maar er zijn geen consument televisies die kan bereiken veel meer dan 1.000 neten op dit moment. hogere aantallen Dolby’s zijn indrukwekkend technisch, maar ze niet te vertalen naar een echte verschil met huidige hardware.

Dolby Vision inhoud wordt beheerst met een 12-bits kleurdiepte, terwijl HDR10 inhoud wordt beheerst met een 10-bits kleurdiepte. Dolby Vision inhoud bevat frame per frame van metadata om de weergave precies vertellen hoe u elk frame van de video weer te geven, terwijl HDR10 niet.

Maar Dolby Vision is een eigen oplossing. Om te profiteren van het, je Dolby Vision-mastered inhoud afgespeeld via een Dolby Vision-compatibele speler en uitgevoerd op een Dolby Vision-enabled scherm nodig hebben. Dit vereist Dolby system-on-a-chip, certificeringsproces, en licentiekosten-die duurder voor fabrikanten en voor jou.

Er is zeker een duidelijke winnaar hier als je gewoon kijkt naar de specificaties. Dolby Vision is, objectief gezien, beter dan HDR10. Echter, het verhaal niet ten einde. Sommige fabrikanten en content creators terug duwen tegen Dolby Vision, omdat ze niet willen om haar eigen kosten te betalen.

Vanaf medio 2016 HDR10 heeft een voorsprong hier. Dolby Vision heeft een lange weg te gaan om een ​​deuk te maken.

Samsung, Sony, Sharp, en Hisense zijn stevig achter HDR10 en momenteel niet van plan op om het even welke tv’s die Dolby Vision ondersteunen.

LG, Vizio, TCL, en Phillips zijn de scheepvaart tv’s die zowel HDR10 en Dolby Vision inhoud te ondersteunen. Vizio heeft het schip een aantal tv’s die alleen ondersteuning Dolby Vision, maar heeft zich ertoe verbonden toe te voegen HDR10 ondersteuning via firmware-updates. (HDR10 ondersteuning kan worden toegevoegd via een software-update, maar Dolby Vision can not-het vereist speciale hardware.)

Als het gaat om de fysieke schijven, zijn er weinig 4K-compatibele Blu-ray-spelers met ondersteuning voor HDR op de markt. Zowel Samsung’s UBD-K8500 en Panasonic DMP-UB900 ondersteunen HDR, maar ze kunnen alleen HDR10 content af te spelen. Alle HDR-compatibele Blu-ray discs die er gebruik HDR10-er op dit moment niemand die Dolby Vision gebruiken, noch zijn er Dolby Vision-compatibele Blu-ray-spelers nog.

Voor streaming, Netflix en Amazon momenteel ondersteunen zowel HDR10 en Dolby Vision. Vreemd genoeg, Vudu ondersteunt alleen Dolby Vision en biedt geen HDR10 content. Dit is de enige service die we zijn ons bewust van dat is te kiezen voor alleen Dolby Vision uitsluitend te ondersteunen.

Filmstudio’s zijn allemaal over de kaart, ook. 20th Century Fox, bijvoorbeeld, ziet niet de noodzaak van Dolby Vision en geeft de voorkeur aan de open standaard van HDR10. Universal, aan de andere kant, heeft toegezegd om Dolby Vision inhoud aan te bieden op de disc wanneer een compatibele speler wordt losgelaten.

Microsoft zojuist aangekondigd een nieuwe “Xbox One S” dat zal ondersteunen HDR-enabled games ook. Toch zal de Xbox One S alleen met HDR10, en zal geen ondersteuning voor Dolby Vision.

Zoals we hierboven al zei, we weten al wat beter is Dolby-Vision is de duidelijke winnaar, spec-wise. Maar dat is niet echt de vraag-de vraag is waar je nu moet kopen.

Dolby Vision, terwijl beter, heeft een zware strijd voor de boeg, en de hardware kan aanzienlijk duurder zijn. En, als Dolby Vision veel tractie niet winnen, dat extra geld uitgegeven voor een Dolby Vision-compatibele TV kan worden verspild als u de inhoud niet kunt krijgen. Als je krijgt een Dolby Vision-compatibele tv, zorg ervoor dat het ondersteunt ook HDR10 inhoud, dus je zult in staat zijn om alles te bekijken in HDR.

In de praktijk HDR10 is over het algemeen een baseline standaard bijna alles steunt, terwijl Dolby Vision is meestal een optionele waarde-toevoegen dat sommige hardware en content ondersteunt naast HDR10. Als u een TV die HDR10 maar niet Dolby Vision ondersteunt, moet je nog steeds in staat om bijna alle HDR-gehalte in HDR te kijken, ook al is het niet zo goed als het zou zijn op een Dolby Vision-compatibele TV.

Dat is de theorie, hoe dan ook. In de praktijk wordt Vudu momenteel waaruit blijkt dat sommige providers kunnen ervoor kiezen om alleen ondersteuning Dolby Vision. Vizio heeft ook aangetoond dat sommige tv-fabrikanten kunnen ervoor kiezen om tv’s die alleen werken met Dolby Vision en niet HDR10 verzenden. Format oorlogen zijn niet leuk, want je weet nooit wie er gaat komen op de top. Maar als je in de markt op dit moment, je kunt tenminste hardware die beide standaarden ondersteunt krijgen.

Groot artikel uitleggen van het fundamentele verschil tussen de twee standaarden, een paar punten echter

Als het gaat om de fysieke schijven, Samsung’s UBD-K8500 is de enige 4K-compatibele Blu-ray-speler met ondersteuning voor HDR op de markt

Deze verklaring is niet juist, ik heb mijn Panasonic DMP-UB900 sinds begin april hadden (aangesloten op de HDR10 staat 65DX902B)

Bedankt voor de reactie! Ik zal doorgaan en het artikel bewerken om een ​​aantal dingen te verduidelijken.

Het lijkt erop dat mijn info was een beetje verouderd, bedankt. Ik zal zeggen dat er meerdere Blu-ray-spelers (maar niemand die Dolby Vision bieden).

Ik zal ook duidelijk maken dat geen enkele consument televisies daadwerkelijk kan bereiken van de neten beloofde, Dolby is echt duwen van een standaard ontwikkeld om in de toekomst beter zijn als de hardware is er eigenlijk, denk ik!

De naam van de Japanse game bedrijf Nintendo vertaalt naar “vertrekken geluk naar de hemel”, Nintendo werd opgericht in 1889 om speelkaarten te vervaardigen.