eenvoudig samen te vatten een Word 2007-document

Dit artikel werd geschreven door Mysticgeek, een tech blogger bij de How-To Geek Blogs.

Wanneer u een lange Word-document met een heleboel verschillende informatie met betrekking tot het zelfde ding hebben, kan het moeilijk zijn om een ​​samenvatting van het document te maken. AutoSummarize is een functie in Word 2007, dat scoort het document door het geven van punten aan zinnen die bevatten vaak gebruikte woorden. U kunt dan gebruik maken van de hoogst scorende zinnen om de samenvatting te maken of gebruik de Auto-functie. Voor dit voorbeeld heb ik een eenvoudige Word-document met behulp van de = rand () truc.

Eerst zullen we de AutoSummary snelkoppelingen toevoegen aan de snelle toegang bar. Klik op de Office-knop \ Aanpassen \ Kies opdrachten uit \ Alle opdrachten dan scroll naar beneden en markeer AutoSummary Extra klikt u op de knop Toevoegen.

Klik nu op de snelle toegang AutoSummarize onderstaande pictogram.

Nu dat we de dialoog AutoSummarize doos geopend hebben we verschillende opties om uit te kiezen. De Highlight belangrijke punten zal u toelaten om te gaan door het document en vind meest gebruikte woorden en zinnen, zodat u uw eigen samenvatting kunnen concluderen.

Gebruik de samenvatting principe genereert automatisch een samenvatting van het document en plaatst het op de bovenzijde van het document. Een nieuw document creëren zal gewoon de onderstaande samenvatting en plaats deze in een nieuw Word-document.

Tot slot verbergen alles, maar de samenvatting laat alleen de samenvatting in het Word-document en verzuimt de rest. In dit voorbeeld gebruikte ik slechts 25% van het document. U kunt de lengte aan te passen voor Word te vatten op basis van de lengte van het document.

Dat was geweldig nogmaals bedankt voor het maken van het leven makkelijker

Het dosent werk voor mij open ik een van mijn document en klik op mijn icoon en het dosent geopend andi venster. neem dan iemand mij helpen;. heeft het nodig om echt te lang? Help alsjeblieft…

Ik heb niet gekregen om te werken in Office 2007 niet. Het maakt niet uit, althans in Office 2003, het was ongelukkig op wat het deed. Ik weet zeker dat er een hoop was van grammaticale en syntactische logica in, maar het is gewoon nooit gevonden echt de belangrijkste punten – in ieder geval niet met een veel grotere nauwkeurigheid dan je zou verwachten. Als u 25% van het document benadrukt, kreeg het misschien wel 35% of 45% van de belangrijke dingen. Beter, maar niet voor gebruik.

Jammer dat ik niet wist over dit terug in college, kon hebt opgeslagen me een hoop tijd, ahahaha ^ _ ^

Ik vond dit als ik was de tijd te doden voor het schrijven van de samenvatting voor een 50 pagina’s business analyse.

Het spijt me om te zeggen, maar het werkt niet echt. Het leek zelfs echt helpen als uitgangspunt.

Het leek zelfs breken het papier door de rubrieken, dat is de meest logische manier.

Ik ben een beetje verdrietig, dat hij dit niet kon knock-out voor mij

Mac-gebruikers kunnen een soortgelijke zaak in elke toepassing te proberen door het selecteren van een blok tekst, dan is het kiezen Diensten-> Vat van de belangrijkste applicatie menu (bijv Safari-> Services-Vat in Safari.) Niet zo aan mogelijkheden, maar het is ingebouwd in OS X en zou moeten werken met elke selecteerbare tekst overal.

Ik ben het met Andrew. Lijkt het logisch startpunt zou met gestileerde kopjes en dan autosummarize voor elke rubriek. Zelfs het nemen van de eerste zin van de volgende paragraaf zou een goed begin zijn.

dank u dit zal geweldig zijn om clip notities te maken voor rapporten

Howto gebruiken op Windows 2010 ??? is daar?

thankls, het was een grote hulp

is er een manier om dit te doen op Word 2010. im verwoest zonder out

thanks dat heeeeeel veel geholpen!

Is er een manier om de delen van het document dat u wilt weergeven in de samenvatting te selecteren? Met andere woorden, er is een manier om een ​​nieuw document dat een subset van de oorspronkelijke zou maken? Bedankt voor je hulp.

beste summmary en duidelijkste stappen om deze optie te vinden! dank u voor het zo door en specifieke, redde je me zo veel tijd en frustratie !!

Hoe gebruik ik het op 2003?

Hoe kan ik gebruiken in Word 2010 .. ??: / im verloren please help

Onderzoekers vinden tussen 5-10.000 nieuwe soorten per jaar, waarvan de meeste zijn insecten.